Filet z kurczaka nadziewany smażonym serem
Aktualności / Przepisy / Filet z kurczaka nadziewany smażonym serem
Składniki:

2 szt.(160g) filetów z kurczaka

                                                                 

60 g. sera smażonego (Frąckowiak)

2 plastry szynki tradycyjnej biskupiańskiej (Kaczmarek)

80 g. masła (Jan Korbik)

350 g. ziemniaków

natka pietruszki

koperek

tymianek

1/2  szt. cytryny

sól

pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Filety z kurczaka oczyścić, doprawić solą, pieprzem, naciąć kieszonkę i nadziać je szynką i smażonym serem, delikatnie przycisnąć by nadzienie nie wypłynęło za mocno.
2. Z masła i ziół przygotować smakowe masełko, dodać kilka kropel cytryny, doprawić pieprzem a następnie zrolować w wałek i schłodzić w lodówce.
3. Ziemniaki umyć i pokroić w „łódki”, wstawić do piekarnika na 180 stopni by się upiekły i zrumieniły.
4. Przygotowane wcześniej filety piec w 180 stopniach przez 20 min , pod koniec pieczenia ułożyć na filecie po plasterki masełka smakowego i zostawić jeszcze na 2 min.