Jajecznica z kurkami
Aktualności / Przepisy / Jajecznica z kurkami
Składniki:

30 dag kurek mrożonych

1 cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem

10 dag wędzonego boczku

8 jajek

3-4 łyżki śmietany

2-4 ząbki czosnku

świeża bazylia

do smaku: sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę paseczki boczek, podsmażać aż się wytopi i zrumieni.
2. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić.
3. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 min, na mniejszym ogniu, aż zmiękną.
4. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość czosnku zależy od indywidualnych upodobań).
5. Dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki.
6. Smażyć aż się zetnie.
7. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem.

8. Udekorować bazylią.