Opiekany filet z kurczaka faszerowany pasztetem
Aktualności / Przepisy / Opiekany filet z kurczaka faszerowany pasztetem
Składniki:

160g filetu z kurczaka

                                                                 

60g pasztetu cielęcego (Smakosz)

2 szt. pomidorów (Eko-Pom)

60ml oliwy

1 słoik szparagów (MALPOL)

1 łyżeczka tymianku suszonego

1 ząbek czosnku

20g rzodkiewki

80g kaszy jaglanej

cytryna (skórka) i łyżka soku

przyprawy: sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:

1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić, doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, następnie skropić oliwą z oliwek,
2. Włożyć piersi do lodówki na 30 min aby się zamarynowały.
3. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i tak ugotowaną połączyć ze skórką cytrynową.
4. Zamarynowaną pierś z kurczaka lekko naciąć i zrobić w środku kieszeń, dodać 30 g pasztetu cielęcego i dokładnie zacisnąć by pasztet nie wypadł, usmażyć na złoty kolor z obu stron i włożyć do piekarnika na 15 min na 175 stopni,
5. Po wyjęciu z piekarnika piersi odstawić na około 3 minuty, aby odpoczęły.
6. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w plastry, dodać pokrojone rzodkiewki, trochę soku z cytryny i szparagi przecięte na pół, doprawić solą, pieprzem i oliwą.