Podgrzybki z sosem
Aktualności / Przepisy / Podgrzybki z sosem
Składniki:

500g makaronu (np. świderki)

300g pieczarek (świeże lub marynowane Malpol)

500g podgrzybków (świeże lub marynowane Malpol)

200-250g sera Mascarpone

50g masła

1 łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

50 ml mleka

pieprz

sól

Sposób przyrządzenia:

1. Makaron gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić, gdy jest lekko twardawy.
2. W rondlu rozpuścić ¾ masła, dodać oliwę i przesmażyć drobno posiekany czosnek i pietruszkę.
3. Następnie dodać posiekane pieczarki i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Dodać podgrzybki i wszystko razem smażyć aż do lekkiego zrumienienia.
5. Odstawić z ognia.
6. Do małego rondla włożyć Mascarpone, wlać mleko oraz resztę masła i wszystko razem zagotować cały czas mieszając.
7. Na talerz wyłożyć makaron, posypać warzywami z podgrzybkami.
8. Na koniec polać całość sosem i udekorować natką pietruszki.