Risotto ze szparagami
Aktualności / Przepisy / Risotto ze szparagami
Składniki:

100g ryżu

1 cebula

8 szt szparagów białych krojonych

połowa (lub mała) cukinia

2 ząbki czosnku

koperek

1 litr bulionu warzywnego

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Podsmażyć 1 ząbek czosnku na dużej ilości oliwy z oliwek w wysokiej patelni.
2. Następnie zeszklić cebulę.
3. Dodać cukinię i smażyć aż będzie miękka.
4. Zdjąć warzywa z patelni.
5. Na oliwie pozostałej po warzywach podsmaż ryż.
6. Gdy zmieni barwę na białą zalać ryż połową bulionu.
7. Gotować ryż około 10-15 minut stopniowo dolewając bulion.
8. Gdy ryż będzie gotowy dodać warzywa wraz z ugotowanymi szparagami.
9. Dodać koperek, sól, pieprz i czosnek.