Sernik tradycyjny
Aktualności / Przepisy / Sernik tradycyjny
Składniki:

1 kg Krówki Jezierzyckiej (lub inny twaróg pełnołusty lub półtusty) dwukrotnie zmielony

 

20 dag masła

 

25 dag cukru

 

4 duże jaja, oddzielnie białko i żółtko

 

50 g. kaszy manny

 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

aromat rumowy lub waniliowy

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przyrządzenia:

1. Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem.

2. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać.

3. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając.

4. Na końcu dodać skórkę lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. 

5. Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60-70 minut. w temperaturze 175°C.

6. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. 

7. Na koniec można dowolnie udekorować.