Śledź po węgiersku
Aktualności / Przepisy / Śledź po węgiersku
Składniki:

4-5 filety śledziowe w oleju

0,5 szklanki mleka

2 przeciery pomidorowe

papryka konserwowa

6 szt świeżych pieczarek

1 szt cebuli

sól

pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Śledzie wyjąć z oliwy i ułożyć w misce - następnie zalać mlekiem i odstawić na 10 minut.
2. Cebulę podsmażyć na złoty kolor.
3. Dodać pokrojone pieczarki oraz paprykę konserwową.
4. Wszystko razem podsmażyć na patelni.
5. Dodać przecier pomidorowy.
6. Śledzie opłukać i pokroić w kostkę, następnie dodać do sosu.
7. Wszystko razem wymieszać i przyprawić.
8. Odstawić do lodówki na godzinkę lub do rana.

 

   Danie podawać na zimno - najlepiej smakuje z bagietką.