2 szt.(160g) filetów z kurczaka
60 g. sera smażonego (Frąckowiak)
2 plastry szynki tradycyjnej biskupiańskiej (Kaczmarek)
80 g. masła (Jan Korbik)
350 g. ziemniaków
natka pietruszki
koperek
tymianek
1/2 szt. cytryny
sól
pieprz
1. Filety z kurczaka oczyścić, doprawić solą, pieprzem, naciąć kieszonkę i nadziać je szynką i smażonym serem, delikatnie przycisnąć by nadzienie nie wypłynęło za mocno.
2. Z masła i ziół przygotować smakowe masełko, dodać kilka kropel cytryny, doprawić pieprzem a następnie zrolować w wałek i schłodzić w lodówce.
3. Ziemniaki umyć i pokroić w „łódki”, wstawić do piekarnika na 180 stopni by się upiekły i zrumieniły.
4. Przygotowane wcześniej filety piec w 180 stopniach przez 20 min , pod koniec pieczenia ułożyć na filecie po plasterki masełka smakowego i zostawić jeszcze na 2 min.