1 kg flaków wołowych
1. Dokładnie wyczyszczone flaki zalać zimną wodą i moczyć przez kilka godzin zmieniając wodę 2-3 krotn
2. Umieścić flaki w rondlu i zagotować, po czym wodę odlać a flaki wypłukać w zimnej wodzie.
3. Wypłukane flaki umieścić ponownie w rondlu, dodać sól i połowę włoszczyzny, zalać zimną wodą i gotować do miękkości (około 4 godziny).
4. Z wołowiny z kością i pozostałej włoszczyzny, z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego oraz papryki ugotować wywar, a następnie odcedzić.
5. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w cienkie paski i udusić z masłem lub margaryną.
6. Ugotowane flaki pozostawić do ostygnięcia, wyjąć z wywaru, pokroić flaki na cienkie paski, połączyć je z wywarem z wołowiny oraz z uduszonymi warzywami, zagotować
7. Dodać przyprawy.
8. Podawać na gorąco, np. z grzanką serową.