0,5 kg filetu z indyka
0,7 kg pieczareki
1 śmietana 18%
makaron penne
oliwa z oliwek
marchewka
pieprz
sól
bazylia
pietruszka
1. Filet z indyka umyć i oszuszyć papierowym ręcznikiem.
2. Pokroić mięso na drobne paski, podsmażać na oliwie i przyprawić solą i pieprzem.
3. Kiedy indyk jest rumiany, wrzucić na patelnie pokrojone pieczarki, a następnie dusić je pod przykryciem około 20 minut.
4. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
5. Ugotować al dente makaron penne, odcedzić i wrzucić na patelnię z pieczarkami i indykiem.
6. Podsmażyć na maśle pokrojoną marchewkę i dodać do pieczarek,
7. Ustawić niewielki ogień pod patelnią i wlać całą półlitrową śmietankę.
8. Cały czas dokładnie potrawę mieszać tak aby śmietana z sokiem z pieczarek utworzyła jednolity sos.
9. Można doprawić bazylią, wtedy dokładnie wymieszać, wyłączyć ogień i zostawiamy na chwilę pod przykryciem, aby bazylia nadała potrawie aromatu.
10. Podawać udekorowane pietruszką.