30 dag kurek mrożonych
1 cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem
10 dag wędzonego boczku
8 jajek
3-4 łyżki śmietany
2-4 ząbki czosnku
świeża bazylia
do smaku: sól i świeżo mielony pieprz
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę paseczki boczek, podsmażać aż się wytopi i zrumieni.
2. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić.
3. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 min, na mniejszym ogniu, aż zmiękną.
4. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość czosnku zależy od indywidualnych upodobań).
5. Dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki.
6. Smażyć aż się zetnie.
7. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem.
8. Udekorować bazylią.