160g filetu z kurczaka
60g pasztetu cielęcego (Smakosz)
2 szt. pomidorów (Eko-Pom)
60ml oliwy
1 słoik szparagów (MALPOL)
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 ząbek czosnku
20g rzodkiewki
80g kaszy jaglanej
cytryna (skórka) i łyżka soku
przyprawy: sól, pieprz
1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić, doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, następnie skropić oliwą z oliwek,
2. Włożyć piersi do lodówki na 30 min aby się zamarynowały.
3. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i tak ugotowaną połączyć ze skórką cytrynową.
4. Zamarynowaną pierś z kurczaka lekko naciąć i zrobić w środku kieszeń, dodać 30 g pasztetu cielęcego i dokładnie zacisnąć by pasztet nie wypadł, usmażyć na złoty kolor z obu stron i włożyć do piekarnika na 15 min na 175 stopni,
5. Po wyjęciu z piekarnika piersi odstawić na około 3 minuty, aby odpoczęły.
6. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w plastry, dodać pokrojone rzodkiewki, trochę soku z cytryny i szparagi przecięte na pół, doprawić solą, pieprzem i oliwą.