1 kg Krówki Jezierzyckiej (lub inny twaróg pełnołusty lub półtusty) dwukrotnie zmielony
20 dag masła
25 dag cukru
4 duże jaja, oddzielnie białko i żółtko
50 g. kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat rumowy lub waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa
1. Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem.
2. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać.
3. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając.
4. Na końcu dodać skórkę lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
5. Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60-70 minut. w temperaturze 175°C.
6. Wystudzić w wyłączonym piekarniku.
7. Na koniec można dowolnie udekorować.