300g wieprzowiny (najlepiej boczek bez skóry)
50 ml miodu wielokwiatowego
200 ml piwa
300 g kiszonej kapusty (Cieślak)
30 g smalcu (Smakosz)
1 szt liścia laurowego
1 szt zioła angielskiego
pieprz ziarnisty
pieprz mielony
majeranek suszony
1. Boczek zamarynować w miodzie, piwie i majeranku. Odstawić na 3 godziny.
2. Kapustę ugotować do miękkości z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Na koniec okrasić smalcem i doprawić solą i pieprzem.
3. Boczek wyjąć z marynaty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 min. Podczas pieczenia można smarować boczek pozostałą marynatą.
4. Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i pieprzem po czym odstawić by mięso chwilę odpoczęło.
5. Wyporcjować i podawać z kiszoną kapustą.