Sezon szparagowy tuż tuż! Zobacz co oferuje Firma Frykas!
Wielkimi krokami zbliża się maj, a co za tym idzie kolejny sezon na pyszne szparagi! Niestety nie trwa długo, warto więc dobrze go wykorzystać i sięgać po szparagi zarówno ze względu na ich walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne. Kulinarna nuda w tak krótkim okresie czasu nam nie grozi, tym bardziej, że mamy do dyspozycji szparagi zielone o wyrazistym smaku i białe, bardziej delikatne. Na dodatek szparagi można przygotowywać na wiele sposobów – już samych zup możemy ugotować całe mnóstwo, a szparagi można także piec, grillować, smażyć i jeść, jeść i jeść na zdrowie.
Świeże szparagi smakują najlepiej, dlatego też warto bieżąco przygotowywać z nich potrawy. Ewentualnie można przechowywać szparagi kilka dni w lodówce – zawinięte w wilgotny ręcznik papierowy. Kolejnym sposobem na ich dłuższe spożywanie jest ich konserwowanie. Można je potem wykorzystać po prostu jako jarzynę do obiadu, np. z tarta bułką, albo do przygotowania sałatek.
Firma Frykas, członek Klastra Spożywczego Leszczyńskie Smaki, od początku działalności zajmuje się przetwarzaniem warzywa królewskiego, jakim są szparagi. Do produkcji przetworów ze szparagów wykorzystuje wyłącznie surowce pochodzenia polskiego pozyskiwanego od lokalnych producentów z ziemi wielkopolskiej.
Z całego serca polecamy produkty tej firmy!